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1. Q: When did the law banning Assault Weapons and Large Capacity 

Magazines actually take effect? 
 

A: The Act was signed by Governor Malloy on April 4, 2013. Under the 
Act, as amended, the new assault weapon and large capacity magazine 
bans took effect on April 5, 2013. 

 
2. Q: I purchased an assault weapon and/or large capacity magazines 

prior to April 4, 2013, but they were not delivered until after April 4, 
2013. May I legally take possession of them now? 

 
A: Yes, you are in “constructive possession” provided that: 

 

 Pursuant to a lawful purchase (i) a contract for sale was made 
between the parties prior to or on April 4, 2013 for the purchase of the 
assault weapon, or (ii) full or partial payment for the assault weapon 
was made by the purchaser to the seller of the assault weapon prior 
to or on April 4, 2013, and (iii) you can present a writing sufficient to 
indicate (i) or (ii); or 

 

 Actual possession or constructive possession is established by a 
written statement made under penalty of false statement on such 
form prescribed by the Commissioner of Emergency Services and 
Public Protection.  

 

 If you purchased an assault weapon with large capacity magazines 
on a 14 day wait list and your dealer obtained a STN number prior to 
or on April 4, 2013 and the 14 days did not expire until after April 4, 
2013, your dealer may lawfully transfer the weapon to you, with any 
accompanying large capacity magazines despite the fact that the 
transfer is after the effective date of the Act. 
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3. Q: What, exactly, is a Large Capacity Magazine? 
 

A: A “Large capacity magazine” is any firearm magazine, belt, drum, 
feed strip or similar device that has the capacity of, or can readily be 
restored or  
converted to accept , more than ten rounds of ammunition, but does not 
include:  

 

 A feeding device that has been permanently altered so that it 
cannot accommodate more than ten rounds of ammunition,  

 A .22 caliber tube ammunition feeding device,  

 A tubular magazine that is contained in a lever action firearm, or   

 A magazine that is permanently inoperable.” 
 

4. Q: What does “lawfully possess” mean as it relates to Large 
Capacity Magazines? 

 
A: The same rules apply to Large Capacity magazines as apply to 
assault weapons: 

 

 You were in lawful actual possession prior to or on April 4, 2013; 
or 

 You were in lawful “constructive possession” as defined in 
Question 2 above on or prior to April 4, 2013. 

 
5. Q: Who may purchase Assault Weapons and/or Large Capacity 

Magazines after the effective date of the Act? 
 

A: (1): The Department of Emergency Services and Public Protection, 
police departments, the Department of Corrections, the Division of 
Criminal Justice, the department of Motor Vehicles, the Department of 
Energy and Environmental Protection; or  
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(2): A sworn and duly certified member of an organized police 
department or the Division of State Police, a chief inspector or inspector 
in the Division of Criminal Justice, a salaried inspector of motor vehicles 
designated by the Commissioner of Motor Vehicles, a conservation 
officer appointed by the Commissioner of Energy and Environmental 
Protection pursuant to section 26-5 of the general statutes, or a 
constable who is certified by the Police Officer Standards and Training 
Council and appointed by the chief executive authority of a town, city or 
borough to perform criminal law enforcement duties, for use by such 
sworn member, inspector, officer or constable in the discharge of such 
sworn member’s, inspector’s, officer’s or constable’s official duties or 
when off duty; or  
 
(3): A member of the military or naval forces of this state or the United 
States; or  
 
(4): A nuclear facility licensed by the United States Nuclear Regulatory 
Commission for the purpose of providing security services at such 
facility, or any contractor , or subcontractor of such facility for the 
purpose of providing security services at such facility; or  
 
(5): A person who is sworn and acts as a policeman on behalf of an 
armored car service pursuant to section 29-20 of the general statutes, in 
the discharge of such person’s official duties; or  
 
(6): A federally licensed firearms manufacturer engaged in the 
manufacture of Large Capacity Magazines for sale out of state; or  

 
 

6. Q: As a private citizen, am I allowed to keep possession of my 
Large Capacity Magazines? 

 
A: Yes, but only under these following conditions: 
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 You lawfully possessed the large capacity magazines  prior to the 
effective date of the Act; 

 You declare the large capacity magazine on or before January 1, 
2014.  Each LCM does not have to be declared separately, merely 
by number of same make, and caliber (e.g. 10, Glock, .40 S&W). 

 At home, where you may fill them to capacity; 

 At a licensed firing range, shooting range or licensed gun club, 
where you may fill them to capacity; 

 At your place of business or other property owned by you, so long 
as the LCM contains no more than ten bullets; 

 When being lawfully transported between these places or to a 
licensed gun dealer, so long as the LCM contains no more than 
ten bullets (see Q 13 regarding transport); 

 In a pistol while in public pursuant to a valid carry permit so long 
as the LCM contains no more than ten bullets and the LCM does 
not extend more than one inch beyond the bottom of the pistol 
grip. The bullet in the chamber of the gun does not count toward 
the ten bullets in the magazine limit.  
 

7. Q: As a private citizen, will I ever be able to legally transfer 
ownership of my Large Capacity Magazines? 

 
A: Yes. Under the Act, you may transfer your LCMs to any police 
department and you may legally sell them to a licensed dealer or to 
anyone outside the state. You may also transfer your lawfully declared 
LCMs by bequest or intestate succession (i.e. you died without a will), 
or, upon the death of a testator or settlor: (A) To a trust, or (B) from a 
trust to a beneficiary. Any other transfer is a Class D felony. 

 
8. Q: As a sworn officer, do I have to declare the large capacity 

magazines and/or my privately owned assault weapon used in the 
performance of my official duties? May I retain them after I retire? 
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A: No, you do not have to register your assault weapon or declare your 
large capacity magazines. However, within ninety (90) days after your 
retirement or separation from service, you must register your assault 
weapon and declare the large capacity magazines to the Department of 
Emergency Services and Public Protection. 

 
9. Q: If I registered my assault weapon under the 1994 Act, will I have 

to re-register it under the new Act? 
 

A: If you registered the weapon in 1994, and you still possess your 1994 
Certificate of Registration, you will not have to re-register under the new 
Act.  
 

10. Q: I have a parts kit for an assault weapon which I have not 
assembled, and have no immediate intention to assemble them. Do 
I still have to register an assault weapon? 

 
A: Yes. Under the Act, if you possess any combination of parts from 
which an assault weapon could readily be assembled, you must register 
it by January 1, 2014. You would register it by utilizing the serial number 
which appears on the lower receiver. 

 
11. Q: I have a rifle which is a semi-automatic center fire and has a 

curved portion of the stock directly behind the trigger guard which 
extends very slightly below it. It has none of the other banned 
features. Is this stock considered a pistol grip which would require 
me to register it as an assault weapon? 

 
A: No. The type of stock you are describing is considered a “palm swell” 
and not a pistol grip. However, if the stock has a thumb hole, it qualifies 
as an assault weapon and must be registered by January 1, 2014. 

 
12. Q: I purchased a semi-automatic center fire rifle which has no 

assault weapon qualifiers, but it was modified by the previous 
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owner to accept 30 rounds in its fixed magazine. Do I have to 
register it under the new Act? 

 
A: Yes. Any semi-automatic center fire rifle that has a fixed magazine 
that holds more than ten rounds must be registered by January 1, 2014.  

 
13. Q: As a civilian, how can I lawfully transport my assault weapons 

and large capacity magazines to and from the places where I may 
legally possess them?  

 
A: With a Certificate of Registration, an assault weapon may be lawfully 
transported by car in the following manner: it must be unloaded and 
placed in the trunk of your vehicle or in a separate case or container in 
an area of the interior of the vehicle which is not readily accessible to 
either the operator or any passengers. When being transported outside 
a car, the assault weapon must be unloaded and unconcealed.    
 
Large capacity magazines that have been declared may be transported 
loaded with up to ten bullets but must be transported either 1) in the 
same manner as assault weapons or 2) in a pistol pursuant to a carry 
permit, provided the magazine does not extend more than one inch 
below the pistol grip. 

 
14. Q: I bought a .22 caliber rimfire rifle which has many of the assault 

weapon features named in the new Act. Do I have to register it? 
 

 
A: Yes. Under the amended Act, any semiautomatic .22 rimfire rifle, 
capable of accepting a detachable magazine and which possess two or 
more of the military features listed in 53-202a prior to April 4, 2013 
(including a bayonet lug) is an assault weapon.  
 
Centerfire rifles with detachable magazines with only one of the military 
features listed in Sec. 53-202a, as amended, are considered assault 



 STATE OF CONNECTICUT 
DEPARTMENT OF EMERGENCY SERVICES AND PUBLIC PROTECTION 

DIVISION OF STATE POLICE 

Special Licensing & Firearms Unit 

 

FAQS REGARDING P.A. 13-3 

As Amended by P.A. 13-220 

 

7 
 

weapons requiring registration on or before January 1, 2014. A bayonet 
lug is no longer considered a military feature for a centerfire rifle.    

 
15. Q: Will my children (or others) be able to possess my assault 

weapons after I die? 
 

A: Yes. A person who is the executor (if a will was made) or 
administrator (if no will exists) of an estate that includes assault 
weapons may transfer possession of such weapon. As of January 1, 
2014, assault weapons that are transferred in this manner must be 
accompanied by a certificate of registration issued prior to that date so 
long as the person receiving the assault weapon is otherwise qualified to 
own such firearm. 
 

16. Q: Are revolver handguns covered in the new Act? 
 

A: No. The amended Act only addresses registration restrictions on 
some semi-automatic pistols.  

 
17. Q: I own a semi-automatic pistol.  It has a threaded barrel. Do I 

have to register it under P.A. 13-3? 
 

A: Yes. It must be registered by January 1, 2014. This is also true if the 
handgun has:  
 

 a shroud that encircles the barrel (this does not mean a standard 
slide); 

 a second hand grip;  

 a fixed magazine that accepts more than ten rounds; 

 an ability to accept a detachable magazine that attaches at some 
location outside of the pistol grip. 

 
18. Q: I own a .22 lr pistol designed for world class precision target 

shooting.  The magazine holds only eight rounds, but the magazine 
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loads in front of the trigger guard. Do I have to register this 
firearm? Will I ever be able to buy another? 
 
A: Yes, you do. Notwithstanding the specialized nature of your pistol, 
any semi-automatic handgun whose detachable ammunition magazine 
attaches at some location outside of the pistol grip is an assault weapon. 
Despite their designation as assault weapons, you will be able to 
purchase pistols designated by the Department of Emergency Services 
and Public Protection as specifically designed for target shooting events 
at the Olympic games provided you sign a form indicating that the pistol 
will be used by you primarily for target shooting practice and events. 

 
19. Q: What is the status as to the transfer of assault weapons that 

were pawned or placed on consignment and not redeemed on or 
before April 4, 2013? 

 
A: Not later than October 1, 2013, any licensed gun dealer, pawnbroker 
licensed under section 21-400 or consignment shop owner , as defined 
in section 21-39a, may transfer possession of an assault weapon to any 
person who (1) legally possessed the assault weapon prior to or on April 
4, 2013, (2) placed the assault weapon in the possession of such dealer, 
pawnbroker or operator prior to or on April 4, 2013 pursuant to an 
agreement between such person and such dealer, pawnbroker or 
operator for the sale of the assault weapon to a third person, and (3) is 
eligible to possess a firearm on the date of such transfer. 

 
20. Q: I own a 12 gauge pump shotgun with an eight round under 

barrel magazine. It has a fixed stock, but it does have a pistol grip. 
Do I have to register it? 

 
A: No, P.A. 13-3, as amended by P.A. 13-220, applies only to all 
IZHMASH Saiga 12 shotguns and semi-automatic shotguns possessing 
two of the following: 
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 a fixed magazine holding more than ten rounds; 

 a folding or telescoping stock; 

 a pistol grip, including thumb hole stocks; 

 the ability to accept a detachable magazine regardless of 
magazine capacity; or 

 a shotgun with a revolving cylinder. 
 

21. Q: Which persons are exempt from the requirement for Certificates 
for Long Gun Purchases and Ammunition purchases? 

 
A: All those sworn personnel listed in the answer to Question 5 are 
exempt. 

 
22. Q: I have a valid CT Carry Permit. After April 1, 2014, when the 

Long Gun Eligibility Certificate becomes effective, will I need one in 
order to purchase a rifle or shotgun? 

 
A: No. Those possessing a valid Carry Permit or Eligibility Permit on or 
after April 4, 2014, will not be required to have a Long Gun Certificate in 
order to purchase a rifle or shotgun. 
 

23. Q: I do not have a Carry Permit or Eligibility Certificate and don’t 
plan to obtain either.  What will I have to do in order to obtain a 
Long Gun Certificate? 

 
A: You will be required to complete a DESPP certified course of training.  
Both the NRA Rifle Certification course and the Hunter Safety course 
are being considered as a model for this training. Keep checking this 
Department’s web page for updates on this issue. 
 

24. Q: When the Ammunition Certificate requirement becomes 
effective on October 1, 2013, who will be exempt from the 
requirement to obtain such certificate in order to purchase 
ammunition. 
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A: Holders of valid CT Carry Permits, Eligibility Permits and Long Gun 
Certificates may purchase ammunition and magazines under those 
licenses.  Exemptions apply for transfers between federally licensed 
manufacturers, dealers and importers. All those sworn personnel listed 
in the answer to Question 5 are also exempt.   

 
25. Q: As a private citizen, what do the various permits and certificates 

permit me to purchase 
 

 CT Permit to Carry Pistols and Revolvers: (1)Purchase any type of 
handgun or revolver, (2)rifles and shotguns without a 14 day wait 
period,  (3)ammunition and (4)magazines limited to a ten round 
capacity.  

 

 CT Eligibility Certificate: Does not permit carry, but allows purchase 
of (1) pistols and revolvers, (2)rifles and shotguns without a 14 day 
waiting period, (3)ammunition and (4)magazines limited to a ten 
round capacity. 

 

 Long Gun Eligibility Permit: Purchase of (1) any type of rifles and 
shotguns without a 14 day waiting period, (2) ammunition and (3) 
magazines limited to a 10 round capacity. 

 

  Ammunition Certificate: Purchase (1) ammunition and (2)magazines 
limited to a ten round capacity. 

 

26. Q: What are the effective dates of the various portions of the Act? 
 

 Assault weapons ban was effective as of April 5, 2013 and weapons 
must be registered on the appropriate forms with this Department not 
later than January 1, 2014. There is no fee for this. 
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 Large Capacity magazine ban was effective as of April 5, 2013. 
LCMs must be declared on the appropriate forms with this 
Department not later than January 1, 2014. There is no fee for this.  

 

 Long Gun Eligibility Certificates, which will require completion of a 
specified course of instruction (not yet specified) prior to application, 
will be required to purchase a rifle or shotgun, absent a CT Carry 
Permit, or Eligibility Certificate on or after April 1, 2014.  Applications 
for these Certificates will be available by July 1, 2013.  Fingerprint 
cards along with appropriate fees for fingerprints ($15.00 processing 
fee, $16.50 Federal background check and $50.00 State background 
check) will have to be submitted with the application. There will be a 
$35.00 fee for this application.  Each Long Gun Eligibility Certificate 
is good for five years when renewal will be required. 

 

 On or after October 1, 2013, only holders of a valid CT Carry Permit, 
Eligibility Certificate, Long Gun Eligibility Certificate or Ammunition 
Certificate will be able to lawfully purchase ammunition and/or 
magazines.  Applications for Ammunition Certificates will be 
available by July 1, 2013. Application must be made on a form 
approved by this Department. There will be a $35.00 fee for this 
application.  Each Ammunition Certificate is good for five years when 
renewal will be required. 

 

 

NOTICE: 
 

THE CONTENT OF THIS DOCUMENT IS INTENDED 
FOR INFORMATIONAL PURPOSES ONLY AND DOES 

NOT CONSTITUTE LEGAL ADVICE. 


